Pages

Diberdayakan oleh Blogger.

Popular Posts

About Me

Foto Saya
Devi puspasari
sometimes love makes us happy but sometimes love makes us sick that is LOVE <3
Lihat profil lengkapku

Blog Archive

About Me

Foto Saya
Devi puspasari
sometimes love makes us happy but sometimes love makes us sick that is LOVE <3
Lihat profil lengkapku

Minggu, 29 April 2012

cara membuat danbo


So untuk memulakannya, sila pastikan korang dah sediakan benda-benda berikut: 1. 2 Helai kertas keras saiz A4(RM0.60 - RM1.00 sekeping) 2. Gunting tajam (RM2.00 - RM3.50) 3. Pisau pena (RM1.50 - RM2.50) 4. Gam UHU saiz kecil (RM1.80 - RM2.00) Orait. Settled. Lepas tu, sila klik gambar kat bawah ni dan copy kan serta printout color pada kertas keras. So sekarang aku akan ajar cara-caranya plak. Tapi sebelum tu, sila klik dan copy kan rajah kat bawah ni supaya senang korang nak refer nanti.. Settled. Korang dah ready tak ni? Wokeh.. tarik nafas panjang-panjang.. sekarang mari kita buat Danbo! Cara-Cara Step 1: - Potong no 16 dan gamkan setiap penjurunya. Ini merupakan tangannya. (Lihat rajah 1)
Step 2: - Potong no 03 dan gamkan pada no 16. (Lihat rajah 2) Step 3: - Potong no 06 dan lengkungkan `gigi' sehingga bertemu penghujungnya. Ia akan membentuk seperti satu ring. Gamkan ia. - Sapukan gam pada `gigi' tersebut dan lekapkan no 07. Sekarang ianya nampak seperti satu selinder. Sekarang potongkan no 09 dan gamkan penjurunya. Masukkan selinder tadi ke dalam no 09 tersebut. Rollkan bahagian yang panjang pada no 09 tersebut dan gamkan hujungnya. Pastikan selinder tadi tidak terkena gam/ selinder boleh berpusing. (Lihat rajah 3) Step 4: - Sambung dan gamkan tangan tadi dengan apa yang telah anda siapkan di step 3 tadi. (Lihat rajah 4) Step 5: - Potong no 08, serta potongkan bulatan pada no 08 tersebut (ada 3 bulatan). Potongkan no 10, serta gunakan pisau pena untuk memotong garisan `X' pada tengahnya. Apabila selesai, angkatkan garisan tersebut ke atas. Letakkan no 10 di bawah lubang paling besar di no 8. Sapukan gam pada garisan tadi dan tampalkan no 11 di atasnya. Pastikan gam tersebut tidak terkena pada mana-mana bahagian badan no 08. Apabila selesai, pastikan bahagian yang anda pasang ini boleh berpusing. - Potong no 18 dan 19 (Untuk 2 lubang kecil pada no 08), serta ulangkan cara yang sama seperti yang anda buat untuk bulatan besar tadi. (Lihat rajah 5) Step 6: - Sekarang gamkan setiap penjuru no 08 yang akan membentuk badan. Gamkan kedua belah tangan pada badan tersebut.(Lihat rajah 6) Step 7: - Buat 2 selinder lagi, tapi kali ni untuk no 14 & 15. Potongkan no 13 dan buat seperti dalam step 3. Cuma kali ini, anda perlu memasukkan 2 selinder. (Lihat rajah 7) - Potong no 12 dan gamkan pada bahagian selinder tadi. (Lihat rajah 8) Step 8: - Sekarang, gamkan kesemua pada step 7 tadi di bahagian atas badan untuk membentuk tengkuk. (Lihat rajah 9) Step 9: - Potong 01 dan gamkan setiap penjurunya. Kemudian, gamkan ia pada tengkuk tadi. (Lihat rajah 10 dan 11) Step 10: - Potong no 02 dan gamkan penjurunya, Tapi pastikan bahagian yang panjang dibiarkan tanpa bergam. (Lihat rajah 12) Step 11: Potongkan no 5 & 17 untuk membentuk satu selinder. Masukkan selinder tersebut pada kaki yang telah anda buat di step 10 dan gamkan hujung no 02. Pastikan selinder tersebut tidak terkena gam/ boleh berpusing. (Lihat rajah 13) Step 12: - Finally, gamkan kaki yang berselinder tersebut pada bahagian bawah badan. (Lihat rajah 14).
Maka jadi la sebijik Danbo. So amacam? mudahkan ehek. So aku harap korang bleh la start buat Danbo korang sendiri and kalo dah siap tu, kasi la Danbo korang tu posing tangkap gambar and postkan kat entri korang orait? Aku pun tengah nak buat 2 bijik lagi Danbo ni. Addicted woOoo ehek. Anyway, tu je la entri aku kali ni. So selamat mencuba! Salam all and have a nice day! chow! XD
separador

0 komentar:

Poskan Komentar

My Blog List

hihihhi :p

hihihhi :p

tau' ahhh....

tau' ahhh....

deppi,dewi ^_^

deppi,dewi ^_^

deppi,thiila,hanni

deppi,thiila,hanni

deppi,thilla,septi

deppi,thilla,septi

sama-sama

sama-sama

deppi

deppi

Minggu, 29 April 2012

cara membuat danbo

Diposkan oleh Devi puspasari di 23.42

So untuk memulakannya, sila pastikan korang dah sediakan benda-benda berikut: 1. 2 Helai kertas keras saiz A4(RM0.60 - RM1.00 sekeping) 2. Gunting tajam (RM2.00 - RM3.50) 3. Pisau pena (RM1.50 - RM2.50) 4. Gam UHU saiz kecil (RM1.80 - RM2.00) Orait. Settled. Lepas tu, sila klik gambar kat bawah ni dan copy kan serta printout color pada kertas keras. So sekarang aku akan ajar cara-caranya plak. Tapi sebelum tu, sila klik dan copy kan rajah kat bawah ni supaya senang korang nak refer nanti.. Settled. Korang dah ready tak ni? Wokeh.. tarik nafas panjang-panjang.. sekarang mari kita buat Danbo! Cara-Cara Step 1: - Potong no 16 dan gamkan setiap penjurunya. Ini merupakan tangannya. (Lihat rajah 1)
Step 2: - Potong no 03 dan gamkan pada no 16. (Lihat rajah 2) Step 3: - Potong no 06 dan lengkungkan `gigi' sehingga bertemu penghujungnya. Ia akan membentuk seperti satu ring. Gamkan ia. - Sapukan gam pada `gigi' tersebut dan lekapkan no 07. Sekarang ianya nampak seperti satu selinder. Sekarang potongkan no 09 dan gamkan penjurunya. Masukkan selinder tadi ke dalam no 09 tersebut. Rollkan bahagian yang panjang pada no 09 tersebut dan gamkan hujungnya. Pastikan selinder tadi tidak terkena gam/ selinder boleh berpusing. (Lihat rajah 3) Step 4: - Sambung dan gamkan tangan tadi dengan apa yang telah anda siapkan di step 3 tadi. (Lihat rajah 4) Step 5: - Potong no 08, serta potongkan bulatan pada no 08 tersebut (ada 3 bulatan). Potongkan no 10, serta gunakan pisau pena untuk memotong garisan `X' pada tengahnya. Apabila selesai, angkatkan garisan tersebut ke atas. Letakkan no 10 di bawah lubang paling besar di no 8. Sapukan gam pada garisan tadi dan tampalkan no 11 di atasnya. Pastikan gam tersebut tidak terkena pada mana-mana bahagian badan no 08. Apabila selesai, pastikan bahagian yang anda pasang ini boleh berpusing. - Potong no 18 dan 19 (Untuk 2 lubang kecil pada no 08), serta ulangkan cara yang sama seperti yang anda buat untuk bulatan besar tadi. (Lihat rajah 5) Step 6: - Sekarang gamkan setiap penjuru no 08 yang akan membentuk badan. Gamkan kedua belah tangan pada badan tersebut.(Lihat rajah 6) Step 7: - Buat 2 selinder lagi, tapi kali ni untuk no 14 & 15. Potongkan no 13 dan buat seperti dalam step 3. Cuma kali ini, anda perlu memasukkan 2 selinder. (Lihat rajah 7) - Potong no 12 dan gamkan pada bahagian selinder tadi. (Lihat rajah 8) Step 8: - Sekarang, gamkan kesemua pada step 7 tadi di bahagian atas badan untuk membentuk tengkuk. (Lihat rajah 9) Step 9: - Potong 01 dan gamkan setiap penjurunya. Kemudian, gamkan ia pada tengkuk tadi. (Lihat rajah 10 dan 11) Step 10: - Potong no 02 dan gamkan penjurunya, Tapi pastikan bahagian yang panjang dibiarkan tanpa bergam. (Lihat rajah 12) Step 11: Potongkan no 5 & 17 untuk membentuk satu selinder. Masukkan selinder tersebut pada kaki yang telah anda buat di step 10 dan gamkan hujung no 02. Pastikan selinder tersebut tidak terkena gam/ boleh berpusing. (Lihat rajah 13) Step 12: - Finally, gamkan kaki yang berselinder tersebut pada bahagian bawah badan. (Lihat rajah 14).
Maka jadi la sebijik Danbo. So amacam? mudahkan ehek. So aku harap korang bleh la start buat Danbo korang sendiri and kalo dah siap tu, kasi la Danbo korang tu posing tangkap gambar and postkan kat entri korang orait? Aku pun tengah nak buat 2 bijik lagi Danbo ni. Addicted woOoo ehek. Anyway, tu je la entri aku kali ni. So selamat mencuba! Salam all and have a nice day! chow! XD

0 komentar on "cara membuat danbo"

Poskan Komentar

Minggu, 29 April 2012

cara membuat danbo



So untuk memulakannya, sila pastikan korang dah sediakan benda-benda berikut: 1. 2 Helai kertas keras saiz A4(RM0.60 - RM1.00 sekeping) 2. Gunting tajam (RM2.00 - RM3.50) 3. Pisau pena (RM1.50 - RM2.50) 4. Gam UHU saiz kecil (RM1.80 - RM2.00) Orait. Settled. Lepas tu, sila klik gambar kat bawah ni dan copy kan serta printout color pada kertas keras. So sekarang aku akan ajar cara-caranya plak. Tapi sebelum tu, sila klik dan copy kan rajah kat bawah ni supaya senang korang nak refer nanti.. Settled. Korang dah ready tak ni? Wokeh.. tarik nafas panjang-panjang.. sekarang mari kita buat Danbo! Cara-Cara Step 1: - Potong no 16 dan gamkan setiap penjurunya. Ini merupakan tangannya. (Lihat rajah 1)
Step 2: - Potong no 03 dan gamkan pada no 16. (Lihat rajah 2) Step 3: - Potong no 06 dan lengkungkan `gigi' sehingga bertemu penghujungnya. Ia akan membentuk seperti satu ring. Gamkan ia. - Sapukan gam pada `gigi' tersebut dan lekapkan no 07. Sekarang ianya nampak seperti satu selinder. Sekarang potongkan no 09 dan gamkan penjurunya. Masukkan selinder tadi ke dalam no 09 tersebut. Rollkan bahagian yang panjang pada no 09 tersebut dan gamkan hujungnya. Pastikan selinder tadi tidak terkena gam/ selinder boleh berpusing. (Lihat rajah 3) Step 4: - Sambung dan gamkan tangan tadi dengan apa yang telah anda siapkan di step 3 tadi. (Lihat rajah 4) Step 5: - Potong no 08, serta potongkan bulatan pada no 08 tersebut (ada 3 bulatan). Potongkan no 10, serta gunakan pisau pena untuk memotong garisan `X' pada tengahnya. Apabila selesai, angkatkan garisan tersebut ke atas. Letakkan no 10 di bawah lubang paling besar di no 8. Sapukan gam pada garisan tadi dan tampalkan no 11 di atasnya. Pastikan gam tersebut tidak terkena pada mana-mana bahagian badan no 08. Apabila selesai, pastikan bahagian yang anda pasang ini boleh berpusing. - Potong no 18 dan 19 (Untuk 2 lubang kecil pada no 08), serta ulangkan cara yang sama seperti yang anda buat untuk bulatan besar tadi. (Lihat rajah 5) Step 6: - Sekarang gamkan setiap penjuru no 08 yang akan membentuk badan. Gamkan kedua belah tangan pada badan tersebut.(Lihat rajah 6) Step 7: - Buat 2 selinder lagi, tapi kali ni untuk no 14 & 15. Potongkan no 13 dan buat seperti dalam step 3. Cuma kali ini, anda perlu memasukkan 2 selinder. (Lihat rajah 7) - Potong no 12 dan gamkan pada bahagian selinder tadi. (Lihat rajah 8) Step 8: - Sekarang, gamkan kesemua pada step 7 tadi di bahagian atas badan untuk membentuk tengkuk. (Lihat rajah 9) Step 9: - Potong 01 dan gamkan setiap penjurunya. Kemudian, gamkan ia pada tengkuk tadi. (Lihat rajah 10 dan 11) Step 10: - Potong no 02 dan gamkan penjurunya, Tapi pastikan bahagian yang panjang dibiarkan tanpa bergam. (Lihat rajah 12) Step 11: Potongkan no 5 & 17 untuk membentuk satu selinder. Masukkan selinder tersebut pada kaki yang telah anda buat di step 10 dan gamkan hujung no 02. Pastikan selinder tersebut tidak terkena gam/ boleh berpusing. (Lihat rajah 13) Step 12: - Finally, gamkan kaki yang berselinder tersebut pada bahagian bawah badan. (Lihat rajah 14).
Maka jadi la sebijik Danbo. So amacam? mudahkan ehek. So aku harap korang bleh la start buat Danbo korang sendiri and kalo dah siap tu, kasi la Danbo korang tu posing tangkap gambar and postkan kat entri korang orait? Aku pun tengah nak buat 2 bijik lagi Danbo ni. Addicted woOoo ehek. Anyway, tu je la entri aku kali ni. So selamat mencuba! Salam all and have a nice day! chow! XD

0 komentar on "cara membuat danbo"

Poskan Komentar

Blog Archive

Followers